Δευτέρα, Ιουνίου 12, 2006

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΑ

Εδώ και δέκα χρόνια γίνεται σε δυο μικρές πόλεις της βόρειας Γαλλίας ένα πολύ ενδιαφέρον διατροφικό πείραμα. Τα παιδία εκπαιδεύονται στο σχολείο πώς να τρώνε σωστά και ακολουθούν προγραμματισμένη φυσική άσκηση από το νηπιαγωγείο. Τι δείχνει μέχρι σήμερα το πείραμα αυτό;
Όπως αποκαλύπτει η κα Α.ΖΑΝΖΙ από το ΓΑΛΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ….
«Έδειξε ότι οι διατροφικές συνήθειες άλλαξαν δραματικά. Αντιμετωπίζουν πλέον διαφορετικά την τροφή, έχουν πιο προγραμματισμένα γεύματα, τέσσερα σταθερά γεύματα κάθε μέρα. Η στάση τους αυτή είχε θετική επίδραση σε όλη την οικογένεια. Σ αυτές τις δυο πόλεις , η παχυσαρκία , δεν αυξήθηκε τα τελευταία 10 χρόνια, την ίδια ώρα που τα ποσοστά παχυσαρκίας διπλασιάστηκαν σε άλλες πόλεις της Γαλλίας»
Η ευαίσθητη ηλικία για να μάθει ένα παιδί πως να τρέφεται αίνε από τα 3 πρώτα χρόνια της ζωής του μέχρι τα 12 λένε οι ειδικοί. Πρέπει να κατανοήσει ότι δεν είναι απόλαυση μόνο το φαγητό, αλλά και η άσκηση.
Επίσης να ανακαλύψει τις γεύσεις. Αυτό δε βοήθα μόνο τα παιδία , αλλά και τους ενήλικες να διατηρήσουν το βάρος τους, λέει η κα Α.ΓΙΟΥΝΓΚ και συμπληρώνει…
«Αν πας και διαλέξεις το φαγητό σου, το παρασκευάσεις μόνος σου και βάλεις ποικιλία στο πιάτο σου, θα ευχαριστηθείς επί της ουσίας το γεύμα σου και τελικά θα έχεις φάει λιγότερο.»
«Αν κάθεσαι στο τραπέζι για να καταναλώνεις τρία πλήρη γεύματα την ημέρα θα κόψεις με μεγαλύτερη ευκολία το τσιμπολόγημα, κάτι που θα βοηθήσει και στον έλεγχο του βάρους.» προσθέτει ο κ.ΒΕΝΓΚΕΛ.
Έχει παρατηρηθεί ότι ένα παιδί μιμείται από πολύ νωρίς τις διατροφικές συνήθειες των γονιών του. Σήμερα το πρόβλημα είναι ότι οι γονείς του δεν μπορούν να το διδάξουν πώς να τρώει , καθώς τρώει συνήθως μόνο του επισημαίνουν οι ειδικοί.
«Οι περισσότερες μητέρες σήμερα εργάζονται. Έτσι τα παιδία όλο και πιο συχνά τρώνε μόνα τους μπροστά στην τηλεόραση η στον υπολογιστή. Αυτός είναι ακόμη ένας λόγος για να τα μάθουμε να τρώνε τουλάχιστον με ισορροπημένο τρόπο.», λέει η κα ΖΑΝΖΙ.
Η παιδική παχυσαρκία αυξάνει ανησυχητικά τα τελευταία χρόνια στην Ευρώπη , όπου εκτιμάται ότι σε 15 χρόνια , 1 στα τέσσερα παιδία δεν θα είναι απλώς υπέρβαρο, αλλά παχύσαρκο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: