Κυριακή, Ιουνίου 11, 2006

ΚΡΕΑΣ ΚΑΙ ΜΟΛΥΝΣΕΙΣ

To κρέας αποτελεί σημαντικό κομμάτι της καθημερινής διατροφής των περισσότερων από μας .Όχι άδικα, αφού πέρα από νόστιμο, είναι και βασική πηγή πρωτεϊνών και βιταμινών.
Όμως, αν δεν προσέξουμε αρκετά κατά την αγορά και την προετοιμασία του ,μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνη επιλογή για το πιάτο μας. Οι μικροοργανισμοί παραμονεύουν.
Ο κ. Γιάννης Τσαντιρης ,Πρόεδρος της Πανελληνίας Ένωσης Ιατρών Δημόσιας Υγείας ,και νομίατρος, επικεντρώνει στο πρόβλημα της φυματίωσης στο κρέας. Η φυματίωση αποτελεί τη συχνότερη μόλυνση που παρουσιάζεται στο κρέας.
Οι ειδικοί επισημαίνουν τα αυτονόητα.
Σφάγια εκτεθειμένα εκτός ψυγείου ,και περιτριγυρισμένα από έντομα, επί ωρες,είναι ακατάλληλα για το τραπέζι μας.
Όμως το χρώμα, ή η υφή του κρέατος, μπορεί να μας προϊδεάσει?
Ένας κρεοπώλης με 50 χρόνια πείρας, ο κος Γιώργος Τατάρογλου, μας δίνει κατατοπιστικές οδηγίες. Πρώτα απ’όλα,το κρέας πρέπει να έχει ζωηρό κόκκινο χρώμα (όχι σκούρο η μαύρο).Παράλληλα ,η υφή του δεν πρέπει να είναι κολλώδης.
Οι ευθύνες δεν τελειώνουν όμως στην αγορά του κρέατος .Πολλαίς φορές εμείς οι ίδιοι δεν το ψήνουμε καλά, ή το διατηρούμε με λανθασμένο τροπο.Ενα κομμάτι κρέας δεν μπορεί να θεωρείται ασφαλές ,όταν έχει παραμείνει περισσότερες από 2-3 μέρες στη συντήρηση του ψυγείου μας.
Μπριζόλες, μπιφτέκια, γύρος,…Το κρέας ,ο,τι κι αν λέμε, είναι μια ελκυστική επιλογή. Και με λίγη προσοχή, μπορούμε να το απολαύσουμε άφοβα._


Δεν υπάρχουν σχόλια: