Κυριακή, Ιουνίου 11, 2006

ΙΔΑΝΙΚΟ ΨΗΣΙΜΟ ΚΡΕΑΤΩΝ

Το - θρεπτικά πολύτιμο - κρέας στο τραπέζι μας.
Είναι καλό να προσέξουμε τις υπερβολές στο βαθμό ψησίματος. Παράλληλα, αν μας αρέσει το μπάρμπεκιου, ας αποφύγουμε κινδύνους. Η θέση που θα τοποθετήσουμε τα κάρβουνα,είναι καθοριστική.
Ο Γενικός Διευθυντής του ΕΦΕΤ, κος Χρήστος Αποστολόπουλος μας συμβουλεύει να εναποθέσουμε τα κάρβουνα όχι ακριβώς κάτω από τα ψητά μας, αλλά στο πλάι, ώστε να μη δημιουργηθούν τοξικές ενώσεις.
Επίσης το υπερβολικά ψημένο, «καρβουνιασμένο» κρέας ,έχει αποδειχθεί ότι ενοχοποιείται για καρκινογενέσεις σε όσους το καταναλώνουν. Στον αντίποδα, το σχεδόν άψητο φαγητό είναι εξίσου επισφαλές, καθώς απειλείται από λοιμογόνους οργανισμούς, που θα μπορούσαν να μας προκαλέσουν κάποια δηλητηρίαση.
Κάποιοι απλοί κανόνες θα μας γλιτώσουν από προβλήματα. Πρώτα απ’ολα, το ωμό και το ψημένο κρέας δεν πρέπει να έρχονται ποτέ σε επαφή- ούτε άμεσα, αλλά ούτε και έμμεσα (λ.χ. μέσω της κοινής χρήσης μαχαιριών ή σκευών ). Η ενδεχόμενη απόψυξη του να γίνεται πάντα εντός ψυγείου, και η παραμονή του στην συντήρηση να μην ξεπερνά τις 3 μέρες.
Πως όμως θα πρέπει να το συνδυάσουμε κατά το γεύμα μας;
Ή ποια κομμάτια να προτιμήσουμε;
Η κα Μαρία Χλοπτσίδου, κλινική διαιτολόγος - διατροφολόγος, εξηγεί ότι το περισσότερο άπαχο κρέας του κόκκινου κρέατος θεωρείται το μπον-φιλέ και το ψαρονέφρι. Το αρνί είναι ,σε γενικές γραμμές, παχύτερο απ’ το κατσίκι, ενώ τα παϊδάκια –αν και πεντανόστιμα για τους περισσότερους από εμάς- είναι εξαιρετικά πλούσια σε λίπος. Τέλος, όπως είναι λίγο –πολύ γνωστό, το ψητό κρέας των πουλερικών χωρίς το δέρμα του θεωρείται μια τροφή με χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρές ουσίες.
Μια φορά το χρόνο, ακόμα και αν φάμε λίγο παραπάνω, δεν θα καταστρέψουμε την υγεία μας. Αρκεί αυτή η κατάχρηση να μην γίνεται συστηματικά.
Τώρα ,αν επιμείνετε φανατικά στη χορτοφαγία, όλα αυτά μάλλον δεν σας αφορούν.
Η συγκεκριμένη μέρα προφανώς δεν φτιάχτηκε για εσάς.


Δεν υπάρχουν σχόλια: