Κυριακή, Ιουνίου 11, 2006

ΞΗΡΟΙ ΚΑΡΠΟΙ

Aμύγδαλα, καρύδια, φουντούκια, φυστίκια…
Oι ξηροί καρποί αποτελούν μια ασφαλή διατροφική επιλογή για τους περισσότερους από εμάς.
Στην περίοδο της νηστείας δε που διανύουμε, αποδεικνύονται έως και πολύτιμοι.
Ποιους αξίζει να προτιμάμε;
Η κα Χριστίνα Κωστάρα, διαιτολόγος- διατροφολόγος, μας πιστοποιεί ότι η συγκεκριμένη τροφή αποτελεί σημαντική πηγή φυτικών πρωτεϊνών, -σε ποσοστό 10-15% της σύστασης τους- καθώς και μετάλλων, βιταμινών και αντιοξειδωτικών ουσιών. Τα λιγότερο παχυντικά, σε σχέση με την θρεπτική τους αξία, θεωρούνται τα αμύγδαλα.
Επίσης, ως πλουσιότερα σε θρεπτικές ουσίες κρίνονται τα αμύγδαλα και τα καρύδια.
Οι αλατισμένοι ξηροί καρποί ή τα σχετικά γλυκίσματα είναι εξίσου υγιεινές τροφές;
Η κα Κωστάρα προτείνει να αποφεύγουμε την προσθήκη του αλατιού, κυρίως αν είμαστε υπερτασικοί ή καρδιοπαθείς. Στον αντίποδα όμως, γεύματα όπως ψωμί με μέλι και ξηρούς καρπούς ή ταχίνι και γλυκά, όπως ο χαλβάς με αμύγδαλα ή το παστέλι, προτείνονται ανεπιφύλακτα ως εξαιρετικές νηστίσιμες νοστιμιές.
Τα πολυακόρεστα λίπη που περιέχονται στην εν λόγω τροφή μειώνουν την αθυρογένεση και προστατεύουν την καρδιά μας.
Παράλληλα, οι πολλές θερμίδες που προσφέρουν δεν αποτελούν πρόβλημα, αν τους καταναλώσουμε με μέτρο.
Πόση σημασία όμως δίνουμε στη σωστή τους συντήρηση;
Ο κος Γιώργος Γουναρίδης, έμπορος ξηρών καρπών με εμπειρία δεκαετιών, μας εντοπίζει τις βασικές παραμέτρους της διατήρησης τους. Χαμηλή υγρασία, θερμοκρασία από 1 έως 5 βαθμούς Κελσίου, δηλαδή θερμοκρασία ψυγείου , και ανάλωση μέσα σε 1 χρόνο το πολύ είναι οι απαράβατοι κανόνες που πρέπει να υιοθετήσουμε, αν δεν θέλουμε να τους γευθούμε κακοσυντηρημένους.
Οι ξηροί καρποί μας συντροφεύουν γευστικά με πολλούς τρόπους. Ας τους προτιμήσουμε λοιπόν, πάντα χωρίς υπερβολές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: