Σάββατο, Ιουνίου 10, 2006

ΑΚΡΑΙΕΣ ΔΙΑΙΤΕΣ

«Στερητικές», «συνδυαστικές», «πρωτεϊνικές», «μονοφαγικές»…
Είναι οι δίαιτες που διαβάσαμε στο περιοδικό ή ακούσαμε από ένα φίλο.
Βασίζονται στον αυστηρό αποκλεισμό συγκεκριμένων ομάδων τροφών και την ακραία στέρηση του οργανισμού από πολύτιμες ουσίες όπως βιταμίνες.
Το ανοσοποιητικό μας σύστημα καταρρέει και το σώμα μας περνάει μια δύσκολη δοκιμασία. Αναιμίες, τριχόπτωση, καταβολή και ελλιπής πνευματική συγκέντρωση είναι –σύμφωνα με τον κύριο Δημήτρη Γρηγοράκη, κλινικό διαιτολόγο – διατροφολόγο- μερικές μόνο από τις βλαβερές επιδράσεις των ακατάλληλων, ακραίων διαίτων.
Άλλα προβλήματα, περισσότερο σοβαρά, είναι οι προκλήσεις καρδιαγγειακών ή νεφρικών προβλημάτων, λόγω της υπερπρόσληψης λίπους και πρωτεϊνών που προϋποθέτουν τα συγκεκριμένα διατροφικά πρότυπα.
Ποια όμως είναι τα χαρακτηριστικά των εν λόγω διαιτών;
Η γνωστότερη ίσως είναι η δίαιτα Άτκινς, που επινοήθηκε το 1972 και στηρίζεται στην ευρεία κατανάλωση πρωτεΐνης από κρέας και γαλακτοκομικά.
Αυτή της κλινικής Μάγιο περιλαμβάνει γκρέιπ φρούτ σχεδόν σε κάθε γεύμα, ενώ μια άλλη μας επιβάλλει να τρώμε μόνο πέντε μπανάνες με γάλα ημερησίως. Αυτή του Πήτερ Ντ΄Αντάναμο είναι η γνωστή δίαιτα που προτείνει τέσσερα διατροφικά προφίλ, ανάλογα με την ομάδα του αίματος μας. Η Detox και αυτή του Μπέβερλι Χίλς δημιουργήθηκαν πριν 25 περίπου χρόνια. Κοινό γνώρισμα τους, η αποκλειστική πρόσληψη φρούτων και λαχανικών. Τέλος ,η δίαιτα του Δόκτορος Χέι αποκλείει αυστηρά την πρόσληψη υδατανθράκων και πρωτεϊνών στο ίδιο γεύμα.
Η πλέον δυσάρεστη επίπτωση όλων αυτόν των ακραίων διαιτητικών προτύπων πάντως είναι αυτή προς την ψυχική μας υγειά. Συγκεκριμένα, νοσηρές καταστάσεις όπως η νευρογενής βουλιμιά ή η ανορεξία εντείνονται κατακόρυφα κατά τη διάρκεια μιας ακραίας δίαιτας.
Οι 92 στους 100 που εφάρμοσαν ακραίες δίαιτες ξαναπήραν σύντομα τα κιλά που έχασαν. Οι υπόλοιποι 8 απλώς έβλαψαν την υγεία τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: