Σάββατο, Ιουνίου 10, 2006

ΑΡΤΗΡΙΑΚΗ ΠΙΕΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Aλάτι, κορεσμένο λίπος, μπανάνες , σκόρδο…
Συχνά ακούμε γνώμες που συνδέουν τη διατροφή με την αρτηριακή πίεση. Πολλά τρόφιμα σίγουρα δεν κατηγορούνται άδικα.
Τον επιβαρυντικό παράγοντα του αλατιού, καθώς και του ζωικού λίπους. Τα ήδη υπερτασικά άτομα πρέπει να επιδεικνύουν επιπλέον προσοχή.
Η υπερκατανάλωση καφεΐνης έχει αποδειχθεί ότι εντείνει το πρόβλημα. Αντίθετα, ένα ποτήρι κρασί την ημέρα μάλλον μας βοηθά. Όσο για τις πηγές καλίου –όπως τα πορτοκάλια, που οι παλιοί συνήθιζαν να αποφεύγουν; Νεότερες μελέτες έρχονται να τις αθωώσουν.
Ένα κατάλληλο διαιτητικό πλάνο βασίζεται σε άπαχα γαλακτοκομικά, ξηρούς καρπούς, φρούτα πλούσια σε κάλιο –όπως η μπανάνα, και τρόφιμα όπως οι πατάτες.
Η επιλογή του σκόρδου θεωρείται ότι βοήθα αλλά σε μικρό βαθμό. Το ίδιο και το σκόρδο σε χάπι. Όμως η χρησιμότητα του πολυσυζητημένου σκόρδου εξακολουθεί να μην είναι επιστημονικά διασταυρωμένη.
Ωστόσο, σε πρακτικό επίπεδο; Αφαιρούμε το ορατό λίπος από το κόκκινο κρέας και προτιμάμε τρόφιμα που δεν περιέχουν το λεγόμενο «κρυφό αλάτι». Οι φρυγανιές «χωρίς προσθήκη αλατιού» είναι μια καλή επιλογή. Το τυρί απαγορεύεται;
Η απάντηση είναι όχι. Αρκεί να προτιμούμε τα λευκά και μαλακά τυριά, όπως το ανθότυρο.
Προτεραιότητα στο ελαφρύ φαγητό λοιπόν. Αρκεί να θυμόμαστε ότι κανένα μεμονωμένο τρόφιμο δεν θα κάνει θαύματα , αν δεν τηρήσουμε το μέτρο και την ισορροπία στην διατροφή μας.


Δεν υπάρχουν σχόλια: