Σάββατο, Ιουνίου 10, 2006

ΙΣΟΖΥΓΙΟ ΘΕΡΜΙΔΩΝ

Γυμναζόμαστε, όσο ο χρόνος μας επιτρέπει.
Τρώμε κάτι γρήγορο στο γραφείο, χωρίς υπερβολές.
Και όμως, καθώς περνούν τα χρόνια, ο δείκτης της ζυγαριάς ανεβαίνει. Πιθανά, παραβλέπουμε το καθημερινό ισοζύγιο θερμίδων, που είναι μοναδικό για κάθε άνθρωπο.
Για να αυξήσουμε το βάρος μας κατά ένα κιλό, αρκεί να προσλάβουμε συνολικά 7.500 θερμίδες. Έτσι, αν για παράδειγμα παίρνουμε καθημερινά 200 επιπλέον θερμίδες από όσες χρειαζόμαστε, σε ένα χρόνο θα έχουμε πάρει «ύπουλα», 1 κιλό!
Οι 200 αυτές θερμίδες δεν αντιστοιχούν σε υπερβολική ποσότητα φαγητού. Ένα απλό τοστ με τυρί και ζαμπόν ή ένα μικρό κρουασάν βουτύρου αρκούν για να τις προσλάβουμε.
Πως θα ισοσταθμίσουμε όμως αυτά που τρώμε;
Για παράδειγμα, δουλεύοντας 1 ώρα, «καίμε».μια μηλόπιτα.
Όταν καθαρίζουμε το σπίτι, καταναλώνουμε θερμίδες μιας μερίδας φασολάκια ή μιας τυρόπιτας- ανάλογα με το πόσο …ζήλο επιδεικνύουμε στο καθάρισμα μας. Παίζοντας με τα παιδία για 60 λεπτά, χάνουμε τις θερμίδες μιας μερίδας όσπρια. Ενώ έπειτα από μια ώρα ψαρέματος, έχουμε ήδη χάσει…τις θερμίδες του ψαριού που πιάσαμε.
Όμως είναι καλό για τον μεταβολισμό μας, να διατηρούμαστε δραστήριοι. Ένας άνθρωπος που κάνει καθιστική ζωή θα καταναλώσει γενικά λιγότερες θερμίδες από έναν γυμνασμένο, ακόμη και αν τα σωματικά τους χαρακτηριστικά είναι τα ίδια. Αιτία; Ο χαμηλός βασικός μεταβολισμός, που είναι καθοριστικός για το καθημερινό θερμιδικό μας ισοζύγιο.
Μισή τυρόπιτα ή το σκούπισμα του σπιτιού, λοιπόν, αρκούν για να αλλάξουν την καθημερινή ενεργειακή μας ισορροπία. Η ζυγαριά θα μας κρίνει, αυστηρά και δίκαια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: